2016. már 29.

Az édesköményről

írta: Xiren
Az édesköményről

Mióta préselek, rengeteg új zöldséget és gyümölcsöt ismertem meg. Gondoltam néha írok 1-1-ről és a pozitív tulajdonságairól.  :)

Kezdjük a sort az egyik új kedvencemmel, az édesköménnyel, amiről nem rég még azt se tudtam, hogy létezik...  :D

A zellerfélék családjába tartozik, már a középkorban is használták, főleg a mediterrán térségekben.

Jellegzetes íze van, ne lepődj meg, ha az Ouzo (ó, azok a meleg nyári esték... :D ) jut róla eszedbe, ízre, illatra is az ánizs a domináns benne.

És hogy miért olyan jó?
A termésekben a 2–5% illóolajon kívül 12-18% zsírosolaj, 18-20% fehérje van. Az illóolaj fő komponense az édes transzanetol (50–70%) és a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenkon (< 50%). Tartalmaz szafrolt és van benne egy kevés metilkavikol is.

Nagyon sok pozitív hatása közül pár:
Szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.

Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Mindemellett magas antioxidánsokban.

Mindemellett nagyon frissítő tud lenni egy kis uborkával, sóskával, citrommal, almával - pont ez a mai "menüm". :)

A Lidl-ben szokott lenni egész jó áron, péntek és szombatonként vannak akciók a zöldség-gyümölcsökre, kilója most 400 Ft volt.

Szólj hozzá

egészség fogyás recept zöldség lúgosítás léböjt édeskömény böjt alapanyagok jótékony prés juice joe cross fat sick and nearly dead juice receptek