2016. már 29.

Napszak szerint miből mennyit érdemes? Milyen arányban legyen a zöldség és a gyümölcs?

írta: Xiren
Napszak szerint miből mennyit érdemes? Milyen arányban legyen a zöldség és a gyümölcs?

Igaz nem ez a kérdés kapta a legtöbb szavazatot (nyugodtan szavazzatok tovább, illetve vessetek fel új kérdést), viszont ez nem volt a listán, tőletek jött, így úgy gondoltam, hogy prioritást élvez. :)
 
"Napszak szerint miből mennyit érdemes? Milyen arányban legyen a zöldség és a gyümölcs?"
 
Ez is persze attól függ, hogy mi a célja az embernek. Ha csak vitaminokat bevinni, de egyébként nincs feleslege, betegsége, akkor szabadabban lehet ezt is csinálni. Ha viszont a cél a méregtelenítés, egészség visszaszerzés és/vagy fogyás, akkor kicsit erre is oda kell figyelni. Reggelente én csak gyümölcsből álló juice-t iszok, mert szeretem, ha reggel megvan az a plusz energiám (5-6 decit iszok). De ha mondjuk valaki cukorbeteg, akkor neki természetesen ez nem ajánlott. Ezen kívül az általános szabály, amit Joe és a csapata ajánl, az a 80% zöldség, 20% gyümölcs. Aki nagyon komolyan gondolja, az pl. a gyökereket, mint répa, cékla is gyümölcsnek vesz, mivel azoknak magasabb a cukor tartalma valamivel. Nekem ez már túl extrém, de mindenki maga dönti el. :)
 
Fontos még, hogy ha valakinek komolyabb betegsége van (cukorbetegség, szívbetegség, pajzsmirigy, stb.), és úgy akar böjtölni, akkor azt mindenképp orvosi felügyelet mellett tegye. Joe is, mivel naponta egy maréknyi szteroidot kellett szednie, 10 naponta ment teljes vizsgálatra, és a doki így folyamatosan az eredményei (amik fantasztikusak voltak) alapján tudta a gyógyszereit csökkenteni, majd végül teljesen elhagyni, mivel meggyógyult.
Vannak olyan zöldségek, amit pl. pajzsmirigy problémákkal rendelkező embereknek nem ajánlanak.
 
Az pedig, hogy mennyit érdemes inni, úgy ajánlják, hogy teljes böjt alatt legalább 2,5 liter juice és legalább 2 liter víz/gyógytea. Úgy kalkulálnak vele, hogy napi 5x érdemes fél litert inni legalább a juice-ból. Ennél többet is lehet, ha az ember éhes, ha nem tömény gyümölcsöt iszik az ember, akkor nem jelent plusz kalóriát. Ez tényleg nagyon érdekes, mert több ember, mikor stagnált a fogyással, az indította be, ha el kezdett több préslét inni. Azzal magyarázták, hogy kell az a többletenergia a szervezetnek, hogy tudjon tisztulni.
Főleg Joe reboot juice recepjei köztül szoktam nézelődni, aztán meg éppen mit kívánok. Nekem nagyon fontos, hogy ne előre megtervezett dolog legyen ez az egész, valahol pont az lenne a lényege, hogy megtanuljak figyelni a szervezetem jelzésére, hogy mikor mire van szüksége. Nálunk otthon ezért elég sok alapanyag megvan. Így ha paradicsomosat kívánok, akkor tudom, hogy abban van valami, ami most kell, és olyat csinálok, amiben az a domináns.   Ehhez persze nem árt, ha már ki van tisztulva a szervezeted kicsit (1-2 hét juice+egészséges étrendnél ez már megfigyelhető), mert akkor már tényleg fogod venni a szervezeted jelzésit. :)

Szólj hozzá

gyümölcs egészség fogyás recept zöldség lúgosítás alapanyagok gyik prés napszak juice joe cross fat sick and nearly dead juice receptek