2016. ápr 03.

A csodálatos búzafűlé

írta: Xiren
A csodálatos búzafűlé

Nem tudom, hogy mennyire ismeritek ezt a csodálatos italt, az amerikai csoportban látom, hogy sokan ezt is isszák reggelente a juice-ok mellett. Tulajdonképpen minden benne van sűrítve, ami kell a szervezetnek, szó szerint egy kis vitamin bomba. :) Ha rákerestek, nagyon sok sikersztori van mögötte, kinek miben segített.

 

Az alábbi szöveget onnan kaptam, ahonnan én is beszerzem készen, fagyasztva a búzafűlevet, így csak reggelente ki kell olvasztanom 1-1 jégkockányit (hatalmas köszönet érte, hogy legalább ezt az anyagot nem kell magamtól összeszedni :) ). Lehet otthon is készíteni, csak ehhez egy speciálisabb prés kell, hogy megfelelő mennyiségű lé jöjjön ki belőle. 

 

A búzafű története régmúlt időktől napjainkig

A búzafű nem valami egzotikus tájakról származó növénykülönlegesség, sem egy laboratóriumi kísérletekkel, mesterségesen előállított klón, hanem a mindennapi táplálkozásunk alapját képező gabonaféle, a hagyományos búza, pontosabban ennek a néhány napos hajtása. A búzafű tehát nem más, mint a friss búzanövény közvetlenül a csírázás után, az első sziklevelek kihajtásakor. Erre a célra leggyakrabban tönkölybúzát szoktak használni, de sok más biotermesztésben is eredményesen alkalmazott búzafajta is szóba jöhet. A zsenge, maximum egy hetes hajtások kivonatát nevezik búzafűlének, melynek különlegessége és rendkívüli értéke a magas klorofill tartalom mellett a biológiailag értékes ásványi anyagaiban, és a pár napos növényből kinyerhető különböző vitaminokban, aminosavakban és enzimekben rejlik.

A búzafű és a búzafűlé a természet ajándéka, és a benne felhalmozódott tápanyagok és vitaminok aránya a legnagyobb tudós, a természet által meghatározott. Pont olyan és annyi, amilyenre és amennyire az egészséges szervezetnek szüksége van. A tény, hogy a nyers tápanyagok a szervezet számára sokkal könnyebben hasznosíthatóak és könnyebben feldolgozhatóak, mint a főzés során megmaradnak, tudományosan is bizonyított. És az sem titok, hogy a frissen fogyasztott vitaminokból elég jóval kisebb mennyiség is. Ezért kell törekednünk a minél több friss tápanyag fogyasztására. A búzafűlé tökéletesen eleget tesz ezeknek az alapelveknek!

Egy pontosan kidolgozott, természetes étrend, melyet búzafűlé fogyasztással egészítenek ki, segíti az anyagcsere-folyamatokat, méregteleníti a szervezetet, aminek hatására élénkül a sejtaktivitás, és szervezetük megszabadul a felhalmozódott káros anyagoktól.
Ami miatt széles körben elterjedt és fokozatosan terjed most is a búzafűből préselt lé, az a méregtelenítő és immunrendszer erősítő hatása. De mindezek mellett a búzafűlé szerepe nem elhanyagolható a szervezet lúgosítási folyamatában és az egészséges fogyásban sem. Nincs szükség kemény heteken tartó koplalásra, sem egészségtelen fogyasztó kapszulák használatára. Egy természetes lehetőség, melyre szüksége van minden emberi szervezetnek.

A búzafű Magyarországon is egyre szélesebb körben hódít, számos bio gazda tért át a búzafű termesztésére, így lehetőségünk vagy jó minőségű, friss hazai búzafűlevet választani.
Az ősi egyiptomi és maja civilizáció tudósai is ismerték és használták a búzafüvet. Erről számos fennmaradt feljegyzés tanúskodik. Az egyiptomiak szerint, aki a búzafű levét fogyasztotta, ellenálló lett a betegségekkel szemben. Úgy tartották, hogy a búzafűlének nem csak erősítő, de fiatalító hatása is van.

A világ szeme most újra e felé a közönséges növény felé fordult, tőle remél megoldást a számtalan rákkeltő anyag és szennyeződés ellen. A búzafű pedig bizonyítani fog, és megmenti az emberiséget számos leküzdhetetlennek hitt betegségtől. Bízzunk mindannyian benne, és nem fogunk csalódni.

 

A búzafű hatóanyagai

A búzafű rendkívül gazdag biológiailag értékes anyagokban, ezért is kezdte olyan nagy tisztelet övezni a modern kor egészséges táplálkozásának követői körében. Lássuk csak, melyek azok az összetevők, amelyeknek a búzafű rendkívül sokoldalú hatását köszönheti.


A búzafű talán egyik legfontosabbnak nevezhető hatóanyaga a klorofill, aminek a növény élénkzöld színét is köszönheti. A növényvilágban alapvető fontossággal bír, a növények vérének is tekinthető, hiszen a klorofill a felelős a fotoszintézis során a szerves vegyületek előállításáért. A klorofillnak az emberi szervezetre nézve is jelentős hatása van, hiszen javul a vér és a sejtek oxigén ellátottsága, aminek következtében csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnnek a szervezetben levő gyulladások. Ezen kívül méregteleníti szervezetünk és meggátolja a szervezetünkbe kerülő mérgező anyagok lerakodását.


A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin utánpótlás. A vitaminok szerepet játszanak a sejtregenerálódásban és megkönnyítik a fehérjék, szénhidrátok felvehetőségét. A búzafű leve gazdag vitaminforrás. Ezek közül hogy csak néhányat említsünk, az A-vitamin a növekedést és a optimális éles látást garantálja, a B-vitaminok sokasága felelős a szervezetünk energiaszintjének szinten tartásáért, az idegrendszer és az agyműködés hathatós támogatója. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszer erősítésében, az íny és fogak épségének megőrzésében játszik szerepet. A benne található E-vitamin, mely zsírban oldódik, szívvédő és antioxidáns tulajdonsága miatt fontos. Védi a szívet, és megvéd az izomsorvadástól.

A vitaminokon és klorofillen kívül a búzafűlé egy másik fontos alkotóelem-csoportját az ásványi anyagok képezik. Egyike azon kevés növényeknek, melyek az összes létező ásványi anyagot tartalmazza, melyre szervezetünk igényt tart. De a búzafűlében megtaláljuk az legfontosabb aminosavakat és fehérjéket is.

Az enzimek képezik a másik fontos alkotóelem-csoportot, mely szorosan köthető testünk minden tevékenységéhez. Az emésztés, gondolkodás, vérellátás mind-mind az enzimek tucatjainak hatásától függ. A búzafűlé aktív enzimjei méregtelenítik a szervezetet, javítják a test vérellátottságát, felelősek a szervezetben felgyülemlett szabadgyökök megkötéséért. Lássunk néhány enzimet, amely szervezetünk helyes működését befolyásolja. Ide tartoznak a különböző antioxidánsok, de ide tartozik a lipáz is, mely a zsírok bontásáért felel, és a SOD (szuper-oxid-dizmutáz), melynek sejtöregedést gátló hatása van. És ez még csak néhány a több száz közül.

Egy másik fontos csoport az ásványi anyagok csoportja. A búzafűlé kiemelkedően magas mennyiségben tartalmaz vasat, mely a vérszegénység leküzdésében jelent segítséget. De a benne levő magnéziumnak és nátriumnak az izmok, csontok rendeltetésszerű működésében, az emésztésben és a kiválasztásban van jelentős szerepe. A különböző nyomelemek hatása a daganatos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében vált fontossá.

Az aminosavak a sejtregenerálódás és sejtutánpótlás és a hormontermelés felelősei. Közvetlenül a vérben szívódnak fel, és képesek a végben levő méreganyagok semlegesítésére. Ha a szervezetből hiányzó aminosavat pótoljuk, az allergiás megbetegedéseket akár vissza is tudjuk fordítani, és szervezetünk fiatalításáért sokat tehetünk.

Szólj hozzá

egészség lúgosítás léböjt böjt alapanyagok búzafűlé prés juice