2016. ápr 17.

Hámozzam vagy ne hámozzam? Azaz mi az aminek a héjában van a sok vitamin?

írta: Xiren
Hámozzam vagy ne hámozzam? Azaz mi az aminek a héjában van a sok vitamin?

Nagyon sokan kérdeztétek, hogy mi az amit érdemes hámozni, és mi az aminek jobb, ha fennmarad a héja. Mielőtt még ezeket felsorolnám, ki szeretnék térni egy másik gyakran emlegetett dologra. Többen kérdeztétek, hogy ha valami nem bio akkor annak meg merjétek e enni a héját.

Ezt mindenkinek a saját hitére, belátására bízom, mert ha rettegtek tőle, nyílván nem fogjátok örömmel megenni. Viszont van pár dolog, amit nem árt tudni. Az egyik az az, hogy az EU elég sok dolgot szabályoz, köztük azt is, hogy milyen vegyszereket lehet használni és milyet nem. A legtöbb szer, amit használnak, mire piacra kerül, már rég eltűnik a zöldségről, gyümölcsről.
A másik, ha valami bio, az se jelenti azt, hogy feltétlen jó. Ha valaki nem permetez, ott a rovarok beköpködhetik, beszúrkálhatják , így olyan anyagok, bomlástermékek, kórokozók kerülhetnek bele, amit szintén nem feltétlen akarsz bevinni. A vegyszermentesség másik hatása, hogy a károsító rovarok populációja megszaporodhat, ezzel a következő szezonokban halmozott kárt okozva.

Annyi minden félét eszünk, iszunk, szívjuk a szennyezett levegőt, talán ezek közül a vegyszerek kaőnak a legnagyobb figyelmet. Ha megveszel egy húst a boltban, azt se gyakran tudhatod, mivel etették, hol nőtt fel, milyen hatások érték, mit fogsz azzal bevinni. Ha készételt veszel, meg már ne is beszéljünk róla, hogy mik lehettek az alapanyagokban, és elkészítés során mik kerülhettek még bele. Ennyi erővel tényleg élhetnénk üvegbúra alatt. :)

Ha az megnyugtat, vegyél bio terméket, vagy hámozz meg mindent, de elmodom, hogy ha nem félsz ennyire, akkor mi az, amit érdemes héjastól megenni, mert a héjában sokkal több jó dolog van, mint a húsában. :) Emellett még lehet olyat is csinálni, hogy 10 percre beáztatod a zöldségeket, gyümölcsöket ecetes vagy szódabikarbónás vízbe, a vízen fogod látni, mi az, ami lejött róla. Pl a waxok is nagyon szépen lejönnek így. De lehet már kapni direkt olyan spréket, amiket az ilyenek eltávolítására találtak ki.

 

Zöldségek és gyümölcsök, amiknek érdemes fenthagyni a héját

Alma

Az alma héjában sokkal több a tápanyag, mint azt gondolnánk. A Cornell University's Chronicle Online kutatása szerint az almahéj nagyon gazdag flavonoidokban és fenol savakban, mivel a héj az, ami közvetlen kapcsolatban van a napfénnyel. Az Illinoi Egyetem kutatásai szerint az almában lévő rostoknak a 2/3-a a gyümölcs héjában található. Emellett rengeteg ásványianyag található benne, mint kálcium, magnézium, foszfor, folsav, vas és antioxidánsok (A és C vitamin). Az almahéj segíthet az izomszövetek elvesztésének megelőzésében is.


Cékla

Ez főleg ízlés kérdése, mert sokan föld ízt éreznek a cékla héjától, viszont a citrom tud rajta segíteni, mert érdemes ezt is lepréselni. A céklára szintén igaz, hogy a vitaminok és ásványianyagok nagy része a héjában található. Amiért érdemes a héját is elfogyasztani: gyulladáscsökkentő hatású, tele van antioxidánsokkal, koleszterinszint és vérnyomás csökkető hatású.


Uborka

Az uborka héja tele van rostokkal, kovasavval, káliummal, magnéziummal, amivel tökéletes hidratálásra valamint a kötőszövetek egészségének megtartására.
A kovasav elengedhetetlen összetevője az egészséges kötőszövetek kialakulásának az izmokban, inakban, kötőszalagokban, porcokban és csontokban. Az uborka héjával préselve kitűnő forrása a kovasavnak, ami a bőr egészségét, feszességét is javítja.


Padlizsán

Sok ember vonakodik a padlizsán préselsétől, de ha ki mered próbálni, akkor hagyd fent a héját. Ami miatt jó, ha fenthagyod, mert tele van nasuninnal, egy antioxidánssal, ami megelőzheti az agysejtek károsodásá, valamint rengeteg benne a kálium és a magnézium. Annyira figyelj, hogy ahogy megveszed, préseld le, mivel idővel megkeseredik.


Szőlő

A piros szőlő héja resveratrolt tartalmaz, ami egy öregedésgátló csodaszer. A tanulmányok szerint a resveratrol úgy működik, hogy feltúrbózza az enzimek működését az izomszövetekben, ezzel lassítva le az öregedés folyamatát.

Kiwi

A legtöbb ember meghámozza a kiwit, kihagyva a legjobb dolgokat ezzel. Nagyon magas az antioxidáns tartalma, valamint kutatások szerint rákellenes és gyulladáscsökkentő hatása van.
Tudtad, hogy a kiwi héja háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a húsa?

Kisebb citrusok

A citrusoknak magas a szuper-flavonoid nevű antioxidáns tartalma, ami segíthet csökkenteni a "rossz" koleszterin szintet. Egyes kutatások szerint 20x több az antioxidáns a citrusok héjában, mint magában a húsukban.
Mindemellett a héj olajtartalma egyeseknek gyomorpanaszokat okozhatnak.


Dinnyék

A dinnyefélék héjában található a gyümölcsben lévő ásványianyagok és enzimek nagy része. Emellett tartalmaz citrullint, aminek antioxidáns hatása van és amino sav argininné alakul át, ami segít a testből az ammóniát kiüríteni. A sárgadinnye az egyedüli, amit javasolt meghámozni, mivel az íze elronthatja a prés ízét. Viszont érdemes őket kisebb szeletekre vágni, nehogy túl kemény és nagy legyen a présgépnek.


Zöldségek és gyümölcsök, amiket érdemes meghámozni

Nagyobb citrusok

A citrusok közül a narancsnak és a grapefruitnak érdemes a héját leszedni, mivel a bennük lévő olajok már túl erősek lehetnek és gyomorproblémákat okozhatnak.

Mangó

A mangó héja ehető, viszont sok embernél allergiás reakciókat okozhat, így javasolt a héját eltávolítani préselés előtt.

Tök félék

Ezeknek azért javasolt a héját eltávolítani, mivel túlon túl kemény lehet a présgépednek, és annak meg nem akarjuk, hogy baja legyen. :) Viszont próbáld meg, hogy a kemény rész alatti vékony sötétebb réteg még megmaradjon, mert abban van a legtöbb ásványianyag.

 

Én személy szerint amiket hámozok: citrusfélék, cékla (mivel nem szeretem az ízüket), ananász, mangó. A tökféléket nyersen sajnos a gyomrom nem szereti, pedig nagyon finom tud lenni almával és fahéjjal.

TIPP: én a citrusokat krumpli hámozóval hámozom, így az olajos, keserű réteget leszedem, de az alatta lévő fehér réteg, ami televan vitaminnal, az megy a présbe. :) És sokkal egyszerűbb és hamarabb is kész van így, mint máshogy hámozva. :)

Minden mást alaposan megmosok, például a répát is a mosogató szivacs dörzsis részével szoktam alaposan víz alatt átmosni.

Ezek csak a tények, hogy mi mit tartalmaz, amit esetleg érdemes fontolóra venni mielőtt kidobnád ezeket az értékes héjakat, de persze mindenki maga kell, hogy eldöntse, hogy mennyire van ezekhez jó érzése. :)

Szólj hozzá

gondolataim gyik