2016. okt 14.

Egy kis őszinteség böjt előtt, hogy miért is vágok bele épp most.

írta: Xiren
Egy kis őszinteség böjt előtt, hogy miért is vágok bele épp most.

Pár napja már érik bennem a gondolat, hogy leírok pár dolgot. Egy hét, és kezdődik az Első Össznépi Léböjt. :) Először is had mondjam el, hogy mennyire megleptetek, és mennyire örülök, hogy ilyen sokan csatlakoztatok hozzá! :) Majdnem 150 résztvevő és dupla ennyi érdeklődő iratkozott fel. Ez fantasztikus!!

Gondoltam itt az ideje, hogy leírjam, miért is akartam én ezt az eseményt kiírni. Joe Cross felfogása a "keeping it real", azaz mindenről beszámol, nem csak arról, ha valamit jól csinál, de arról is, ha nem. Nos, ebben is szeretném követni. :)

Már egy ideje halogattam, kb nyár eleje óta, hogy csináljak megint egy legalább egy hetes böjtöt. Miért? Ennek több összetevője is volt. Az egyik, hogy annak, hogy most elkezdődött a juice kiszállítás, komoly munkálatok álltak a háta mögött, aminek a rám eső részét munka mellett csináltam. Ez azért sok időt és energiát követelt. Emellett úgy érzem, hogy kicsit bepótoltam a február-márciust megelőző egy évet, amikor annyira rosszul voltam, hogy leginkább semmit nem tudtam csinálni. Így nyár közepén-végén volt egy időszak, amikor a juice-olásra se igen maradt időm, mert szó szerint csak aludni estem haza.

Az egészhez hozzá akarom tenni, hogy az én esetem azért nem volt átlagosnak mondható, elég nagy mélységből szedte össze magát a szervezetem a juice-ok segítségével. Ahogy pár hónap után ez el kezdett elmaradozni, nem egyből, de augusztus végére-szeptember elejére kezdtem megérezni. Nem volt annyi erőm, fáradékonyabb lettem megint. Nem mondanám, hogy visszajöttek a tünetek, de olyan volt, mintha jönnének. Ez egy figyelmeztetés volt, amit úgy gondoltam, hogy akkor komolyan veszek, mert jelez a szervezetem. Ilyenkor meg kell értenünk, hogy amilyen károkat okoztunk magunknak az évek alatt, nem lehet pár hét/hónap alatt mindig helyrehozni. Sok esetben igen, de van, hogy ehhez több idő kell. Ezek szerint az én esetemben is kell még, hogy töltődjön a szervezetem. Én ezt úgy fogom fel, hogy nyár közepén már olyan volt, mintha teljesen jól lennék, de valószínűleg még mindig folyamatban volt a gyógyulása a szervezetemnek, csak egy olyan szinten, hogy tünetek már nem voltak, de kellett a folyamatos rengeteg vitamin pótlás ahhoz, hogy tovább tudja magát gyógyítani a testem. :)

Tavasz előtt én kb 3-4 hetente betegedtem le, nátha, hasonlók. Ilyen a juice-olás óta nem volt, csak augusztusban először, amikorra már rendszertelenül juice-oltam. Azóta visszaálltam a napi 1-1,5 literre, ezt mindig megiszom, mert ennyivel tartozok magamnak. :) Ha ez kell még ahhoz, hogy a szervezetem tovább gyógyítsa magát a teljes egészségig, akkor megadom neki. :)

Szóval úgy éreztem, hogy tényleg itt az ideje egy teljes léböjtnek, miután már megint "tisztán" ettem egy ideje.

Miért írtam ki rá eseményt? - "Lead by example"

Az egyik ok, mert én úgy tartom, hogy példával lehet a legjobban motiválni és én szeretném, ha nagyon sokan megtapasztalnátok hogy milyen szuper érzés mikor átbillensz az első pár napon és hirtelen úgy érzed, hogy sose volt tisztább a gondolkodásod, élesebbek az érzékeid, és hirtelen sokkal több energiád van mint addig bármikor. Ez csodálatos! :)

A másik ok, mert engem ez motivál, hogy példát mutathassak nektek. Ha tudom, hogy ennyien követtek (komolyan megdöbbentettek a számok, azt hittem, max leszünk 10-en :D ), az engem is arra sarkall, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozzam ki magamból, és segítsek nektek végigcsinálni. Ez kicsit ilyen adok-kapok, egymást motiváljuk kölcsönösen. :)

Mióta megint sokat iszok juice-t és nem nagyon eszek feldolgozott "ételeket", azóta megint elég a napi 5-6 óra alvás úgy, hogy nap közben tele vagyok energiával. Kollégáim többször megjegyzik, hogy honnan van ennyi energiám, hogy néha random el kezdek szökellve közlekedni, mert annyira tele vagyok életerővel... :D

Mint már többször írtam, én nagyon fontosnak tartom, hogy ne egyik napról a másikra vágjunk bele egy léböjtbe, hanem szépen készüljünk fel rá, készítsük fel a szervezetünket is. Én a böjt előtti két hétre kitűztem célul, hogy nyers vegán ételeket fogok csak enni. Sose csináltam még ilyet. Szoktam enni nyers vegán ételeket, mert fantasztikusak és roppant egészségesek, de sose csináltam még napokig, nem hogy két hétig. :) De hát ennek is eljött az ideje, kíváncsian vágtam bele, hogy miket fogok tapasztalni mind magamban, mind hatásként.

Az első dolog, ami szerintem nem csak itt, de a böjtnél is jelentkezhet, az a...nevezzük pániknak jobb szó híján. :D Pánik, hogy Úristen, ma még nem ettem semmi "normálisát". :D Ilyenkor kell tudatosnak lenni, és elbeszélgetni kicsit ezzel a hanggal, hogy figyi, gondold már át, mi lehetne ETTŐL egészségesebb? Egész nap nyers zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, aszalványokat viszek be, emellett rengeteg juice-t. "Normál" főtt étellel ennek a vitamin és ásványianyag mennyiségnek a töredékét SE vinném be. Ez mind fejben dől el, az agyunk látja, hogy nem a rutinnak megfelelően eszünk és próbál figyelmeztetni, hogy hé, ezt nem ismerem, biztos, hogy jó lesz így? Igen, jó lesz, sőt, sokkal jobb. :) Ez az a része, ami fejben dől el, és az első pár napra jellemző. :)

Pont ma kérdezték tőlem a munkahelyemen, hogy érzek e bármi változást így a negyedik napon, hogy csak nyerset eszek. Mostanra már nincs rajtam ez a pánik, hogy nincs mit enni :D, a második-harmadik napra ez elmúlt. Emellett mára kezdtem el azt érezni, hogy könnyebb lettem és az emésztésem is, mint ha mostanra kicsit jobb lenne, nincs az a "nehéz-érzet" étkezés után. Pont ma este figyeltem, hogy az amúgy mostanra az időjárás miatt kiszáradt bőröm el kezdett csillogni, és már nem száraz. Négy napról beszélünk. 4 nap. És már látszik. Nagyon kíváncsi vagyok a második hét végére milyen jó dolgokat fogok még tapasztalni, illetve a böjt végére. :)

Én tényleg szívből ajánlom ezt mindenkinek, ennyit tudjunk megtenni magunkért, mert más nem fogja helyettünk megtenni értünk. :)

Mint mindig, most is hangsúlyozom, hogy ha valakinek van valami komolyabb betegsége, amire esetleg még gyógyszert is szed, beszéljen az orvosával, hogy mire figyeljen böjt alatt. Egyes betegségeknél (pl pajzsmirigy alul/túlműködés) vannak bizonyos zöldségek/gyümölcsök, amiket kerülni kell. Illetve a méregtelenítési folyamatok miatt várandós/szoptatós anyukáknak nem ajánlott a teljes böjt. Ezek fontos dolgok.

Ha bármi kérdésetek van, az eseménynél tudtok kérdezni. :)

Juice-ra fel, inni kell! :)

Szólj hozzá

egészség léböjt gondolataim juice