2016. ápr 24.

23 chips bűntudat nélkül

írta: Xiren
23 chips bűntudat nélkül

23 chips bűntudat nélkül

Egy remek cikk a nosalty.hu-ról. :)

Ágoston Dániel Gasztro 2014. október 9.

20131102-032203.jpg

 

Valljuk be, elég nehéz megállni az esti nassolást, ami leginkább a csábító zsíros chipsekből áll. Kis kreativitással azonban házilag is elkészíthetjük a diétásabb verziókat.

A magam részéről legalábbis sokszor kell önmegtartóztatást gyakorolnom, hogy ne essek a chipsek éjjeli rabságába, amikor filmet nézek. Vagy ha egyszerűen csak rám tör a chipsevési kényszer. Persze ilyenkor jön a bűntudat is, mert pénzt adok ki valamiért, ami egyébként nem is egészséges. A BuzzFeed-en azonban megjelent egy összeállítás, ami 23 alternatívát ajánl a bolti chipsekkel szemben, amik nemcsak hogy finomak és kreatívabbá teszik az embert, de jóval egészségesebbek is, mint a hipermarket polcáról lekapott, amúgy roppant unalmas sonkás ízű krumpliszirmok.

  1. Fahéjas répachips

Szóval elsőként itt a fahéjas répachips mézes joghurtmártással. Ehhez nem kell mást tenni, mint meghámozni a répát, majd a hámozóval vékonyra szelni, ízlés szerint fűszerezni, kisütni, és hagyni, hogy kihűljön. A mártás pedig még egyszerűbb: jó minőségű joghurtba mézet teszünk (én a görögjoghurtot ajánlom kevés mézzel), és összekeverjük.

 

  1. Paradicsomchips

Aztán itt a paradicsomchips: a paradicsomokat közepesen vastag szeletekre vágjuk, sütőrácsra tesszük, tengeri sóval és némi szárított bazsalikommal megfűszerezzük, majd a sütőben ropogósra szárítjuk.

 

  1. Sütőtökchips

Az ezerféleképpen felhasználható sütőtöknek amúgy is épp szezonja van, úgyhogy jegyezzük fel, hogy chipsnek is tökéletes! Süssük elő a sütőt 200 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és tegyük félre. Hámozzuk meg a tököt, majd vágjuk ketté, szedjük ki a magokat, és szeletelőn vágjuk vékony szeletekre. Ezek után fogjunk egy nagy tálat, tegyük bele a felszeletelt tököt, locsoljunk rá olívaolajat, fűszerezzük meg némi tengeri sóval, keverjük össze óvatosan, végül tegyük a tepsibe a szeleteket, és 3 órán keresztül süssük. Sütés közben fordítsuk meg a szeleteket, majd kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk kihűlni benne a chipset.

 

  1. Sült taróchips

Szinte ugyanolyan, mint a burgonyaszirom, csak sokkal menőbb. Ehhez vágjuk fel a taróleveleket, tegyük egy sütőlappal kibélelt tepsibe, majd öntsünk rá olívaolajat, sózzuk meg tengeri sóval, és 20 percig süssük 200 fokon, amíg ropogósra nem sül.

 

  1. Ananászchips

Biztos vagyok benne, hogy kevés izgalmasabb chipsalternatíva van az avokádókrémmel kínált ananászchipsnél. Ehhez előbb le kell szedni a héját, kiszedni a közepét, felkarikázni az ananászt, majd egy edényben limelével összekeverni. Ezek után tegyük egy sütőrácsra, és enyhén sózzuk meg. Függően attól, hogy mennyire vágtuk vékonyra a szeleteket, süssük addig az ananászt, amíg ropogós nem lesz. Avokádókrémnek pedig készítsünk piña colada ihletésűt: hámozzunk meg egy avokádót, szedjük ki a magját, adjunk hozzá 3 evőkanál kókusztejet, 2 evőkanál narancslevet és negyed teáskanálnyi sót, majd keverjük krémmé.

 

  1. Kelbimbóchips

Tény, hogy a kelbimbóchips nem a legmegnyerőbb jelensége a mezőnynek, ellenben tényleg remek rágcsálnivaló. Nem mellesleg alacsony szénhidráttartalmú és gluténmentes. Szedjük leveleire a kelbimbót, majd tegyük egy nagy edénybe, öntsünk rá olívaolajat, adjunk hozzá sót, és keverjük össze úgy, hogy az olaj és a só minden levelet befedjen. Ezek után tegyük egy sütőlappal kibélelt tepsibe, süssük 200 fokon 10-15 percig, amíg barna és ropogós nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés sót, adott esetben pedig más fűszereket is keverhetünk hozzá.

 

  1. Fokhagymás-rozmaringos édesburgonyachips

Ha mindenképp ragaszkodunk a burgonyachipshez, akkor csináljunk mondjuk fokhagymás-rozmaringos édesburgonyachipset. Az édesburgonya ugyanis sokkal egészségesebb, mint a sima krumpli. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Zúzott fokhagymát és olívát keverjünk össze egy kis edényben, aminek felével kenjük meg a sütőpapírral kibélelt edényt, a másik felével pedig kenjük meg a burgonyaszeleteket. Erre szórjunk rozmaringot és sót. Tegyük be az előmelegített sütőbe, süssük ropogósra, és hagyjuk kihűlni. Fokhagymás tejföl kiváló mártogatós lehet hozzá.

 

  1. Retekchips fahéjas cukorral

Felszeleteljük a retket, a sütőt előmelegítjük 150 fokra, majd fedő alatt betesszük fél percre a mikróba, hogy kissé megpuhuljon. Ezután tegyük egy nagyobb edénybe és keverjük össze alaposan olíva olajjal, mézzel és fahéjas cukorral, majd egyenként fektessük őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 150 fokon süssük 15 percig. 15 perc után vegyük le a hőfokot 100 fokra, és süssük még 20 percig. Tálalhatjuk is.

 

  1. Szárított barackchips

A szárított barackchipsnél aligha van egyszerűbb megoldás: kettévágjuk a barackot, kiszedjük a közepét, felkarikázzuk, és 60-70 fokos sütőben addig szárítjuk, amíg ropogós nem lesz.

 

  1. Banánchips

80 fokra előmelegített sütőbe betesszük a felkarikázott banánszeleteket, amikre citromlevet facsarunk. 2-3 óra alatt kiszáradnak. Minél jobban kihűltek, annál jobbak.

 

  1. Céklachips

Talán bizarrul hangzik a céklachips, mégis inkább izgalmas, így mindenképp érdemes kipróbálni. 190 fokra előmelegített sütő, olyan vékonyra vágott céklakarikák, amennyire lehet, rá vékony réteg olívaolaj, só, rozmaring, összekeverjük, majd egyesével a sütőpapírral bélelt edénybe tesszük. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük, 15 perc után azonban nagyon figyeljünk, mert hamar meg tud égni! Hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is.

 

  1. Tofuchips

Chips tofuból? Simán. 120 fokra előmelegítjük a sütőt, befóliázzuk és kikenjük némi olívaolajjal a tepsit, egész vékonyra felvágjuk a tofut, enyhén megolajozzuk a tepsiben, majd 25 percig sütjük, amíg barna és ropogós nem lesz. Ha kész, fűszerezzük egy tálban ízlés szerint (só, cayenne bors, fokhagymapor, stb.)

 

  1. Körtechips

Nyilvánvaló, hogy körtéből is kiváló őszi chips születhet. Vékonyra szeleteljük a körtét, sütőpapírozott tepsibe tesszük, majd 220 fokon egy-másfél órán át sütjük, közben egyszer megfordítjuk, majd újabb egy-másfél óra, mígnem ropogósra sül. Sajttál mellé kínálni mézes dióval több mint tökéletes.

 

  1. Parmezános cukkinichips

Cukkiniből soha nem elég, felhasználásának módja és a variációk száma pedig szinte végtelen. Egészen kiváló ötletnek tartom például a parmezános sült cukkinichipset. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, összekeverünk egy edényben 1/4 csésze zsemlemorzsát, 1/4 csésze frissen reszelt parmezán sajtot, 1/4 teáskanálnyi fűszersót, 1/4 teáskanál fokhagymaport, és egy kevés frissen őrölt borsot. Egy másik edénybe öntünk kis  mandulatejet, felvágjuk nagyon vékonyra a cukkinit, majd előbb tejbe mártjuk a szeleteket, utána a morzsakeverékbe, és sütőbe tesszük 30 percig, míg meg nem sülnek a szeletek.

 

  1. Padlizsánchips korianderes pesztóval

Fogjunk friss koriandert, sótlan és nyers kesudiót, két gerezd fokhagymát, tegyük egy konyhai robotgépbe, és daráljuk össze. Közben öntsünk hozzá némi olívaolajat, adjunk hozzá asiago sajtot, illetve némi sót és borsot. Szeleteljük vékonyra a padlizsánt, majd sózzuk meg, hogy kivonjuk belőle a nedvességet. Ha ez megvan, töröljük meg a szeleteket, és melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A padlizsánszeleteket mindkét oldalon kenjük meg a pesztóval, majd tegyük egy sütőlappal kibélelt tepsibe, és süssük őket 25-30 percig, figyelve, hogy ne égjenek meg.

 

  1. Mángoldchips

Olyan is létezik, hogy mángoldchips. Ezt pedig úgy tudjuk elkészíteni, hogy roppant egyszerűen: fogjuk a mángoldot, félbe vagy negyedbe vágjuk a szeleteket, megforgatjuk némi olívaolajban, szórunk rá kis tengeri sót, borsot, fokhagymaport, ahogy tetszik, 135 fokon sütjük 40 percig. 20 perc után fordítsuk meg, hogy mindkét felén megsüljön, majd ha ropogós, tálaljuk.

 

  1. Fahéjas juharszirupos paszternákchips

Bővítendő a meghökkentőnek vélt chipsek sorát, próbáljuk ki a fahéjas-juharszirupos paszternákchipset! 175 fokra előmelegített sütő, vékonyra szelt paszternák, tegyük egy edénybe, öntsünk rá juharszirupot, keverjük össze, tegyük őket egy sütőpapírozott sütőedénybe, szórjuk meg mindet fahéjjal és egy kevés tengeri sóval mindkét oldalon, majd süssük 35-40 percig. A félidőben azonban fordítsuk meg a szeleteket.

 

  1. Fűszeres fehérrépachips

A 175 fokra melegített sütőbe vékonyra szeletelt fehérrépa kerül, amit előtte megforgattunk olívaolajban, sóban, őrölt koriandermagban, őrölt köményben  és cayanne borsban. Sűtőpapírozott edényben 15 percig sütjük, majd megfordítjuk, és még 5-10 percig sütjük, mígnem ropogós és aranybarna nem lesz.

 

  1. Gombachips

Gombachips, igen. Nagyjából 300 gramm laskagomba, két evőkanál olvasztott jászvaj, kóser só, frissen őrölt bors. 150 fokra melegítsük elő a sütőt, készítsük elő a sütőpapírozott sütőedényt. Vágjuk ketté a gombát, majd szeletelővel szeljük vékony szeletekre, és tegyük az edénybe. Kenjük meg a vajjal, szórjuk rá a fűszereket, és kb. 45 percnyi sütéssel süssük ropogósra.

 

  1. Porkitos

Ez tulajdonképpen ropogósra sütött prosciutto-chips. Felvágjuk a sonkát, betesszük a papírozott sütőedénybe a 175 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, és ropogósra sütjük. Egyszerű, de tökéletes.

 

  1. Ecetes-sós kelkáposztachips

Oké, ez tényleg szokatlan lehet, de nyilván nem szabad előre ítélkezni. Ha kipróbálnánk, vegyünk egy csokor kelkáposztát, mossuk meg és vágjuk fel. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd a leveleket forgassuk meg egy edényben, amibe olívaolajat és balzsamecetet kevertünk össze. Kenjük ki olajjal a sütőpapírozott edényt, süssük 6 percig, majd fordítsuk meg a leveleket, és süssük még 6-8 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és tálalhatjuk is.

 

  1. Fahéjas almachips

Nem maradhat ki a sorból természetesen a klasszikus fahéjas almachips sem. Bármilyen almát használhatunk, én a starking almából készültet szeretem leginkább. Szóval vékonyra felszeleteljük az almát, és 100 fokon előmelegítve kisütjük egy sütőpapírozott edényben. Ha kisült, óvatosan szórjuk meg fahéjjal.

 

  1. Főzőbanánchips

Végül készíthetünk chipset főzőbanánból is, amit meghámozunk és felszeletelünk. 200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy edénybe rakjuk a banánszeleteket olívaolajban és egy fél lime levében. Olajozzuk ki a sütőpapírral bélelt sütőedényt, tegyük bele a banánszeleteket, és fűszerezzük meg az egyik oldalát cayenne borssal, chiliporral, barnacukorral, kakaóval és némi sóval, majd tegyük be a sütőbe 8 percig. Vegyük ki, fordítsuk meg a szeleteket, fűszerezzük be a másik oldalt is, majd tegyük vissza még nyolc percre, amíg ropogósra nem sül.

(via BuzzFeed)

 

Szólj hozzá

alapanyagok