2016. már 29.

Préselés vagy turmixolás?

írta: Xiren
Préselés vagy turmixolás?

Az egyik leggyakrabbi kérdés, hogy mi a különbség a turmixolás/blendelés és a préselés/juicolás közt.

Ha blenderrel, vagy turmixszal dolgozol, akkor az egész zöldség, gyümölcs benne lesz az italban. A gyümölcsprés vagy juicer különválasztja a pépet a létől. sokan kérdezik, hogy akkor nem kerül ki belőle a vitaminok nagy része? Az van, hogy a szervezet elég érdekesen működik. Ha úgy viszed be, hogy sűrűbb, darabosabb, pépesebb, akkor az sokkal nehézkesebben, lassabban fog átmenni az emésztés folyamatán. Az emésztés közben pedig rengeteg vitamin eltűnik.

Én préselés után még pluszban át is szoktam szűrni a levet két dolog miatt. Az egyik, mert sokkal finomabb a zöldség lé, ha nincsenek benne darabok, a másik pedig, hogy akkor biztosan nem fog nehezen emésztődni. Ha ugyanis lé formájában viszed be (még úgy is rengeteg vitamin és ásványi anyag lesz benne), nem megy keresztül úgy, olyan lassan az emésztési folyamaton, hanem szinte egyből bekerül a véráramlatba a sok jó dolog. :)

Rost nélkül az emésztéső rendszerednek nem kell annyira keményen megdolgoznia azért, hogy lebontsa az ételt, és a tápanyagokat kivonja belőle. Mi több, lé formában a tápanyagok könnyebben hozzáférhetőek a szervezet számára, sokkal nagyobb mennyiségben, mintha ezt rostos, szilárd formában vinnéd be.

A frissen préselt zöldséglevek részét képezik a legtöbb gyógyító és méregtelenítő programnak, mert annyira tápanyagban gazdagok és táplálóak, hogy sejtszinten állítja helyre a testet.

Figyelmeztetés : Amikor a rost el van távolítva, a folyékony lé nagyon gyorsan, szinte egyből felszívódik a véráramba. Ha csak gyümölcsöket préselsz (ugye a szabály az lenne, hogy 80% zöldség legyen a juice-ban), akkor az hirtelen vércukorszint megemelkedéshez vezethet, és az instabil vércukorszint hangulatváltozásokhoz, energiaveszteséghez, memória problémákhoz és egyéb kellemetlen dolgokhoz vezethet!

Nem mellesleg, ha valakinek fontos, hogy mennyi kalóriát visz be, jó tudni, hogy a juice-nak kb fele annyi a kalória tartalma, mint a turmixnak, vagy az egész zöldség/gyümölcsnek.

Erre vagy egy nagyon jó oldal, ami igaz angol (sok dolgot még én is szótárazok, mert pl sose tudtam mi az az édeskömény, nem hogy az angolul fennel :D ), de nagyon egyszerű és nagyszerű. Csak be kell írni, hogy milyen alapanyagot raksz a juiceba és kiírja, hogy milyen vitaminból, ásványi anyagból és kalóriából mennyi lesz a lében. Át lehet váltani solid-ra (szilárd), összehasonlítás képen, hogy miből mennyi marad benne. Ezek mellett, amit még nagyon jó, hogy kiír, az a zöldség és gyümölcs aránya. Nagyon fontos, hogy ne legyen túl gyümölcsös a koktélunk (max reggel), mivel a gyomornak nem tesz jót, mindamellett, hogy sok benne a cukor. Én csak reggel iszok gyümölcsöset, a nap többi részében próbálok a 80%zöldség, 20% gyümölcs szabályhoz ragaszkodni.

Szólj hozzá

gyümölcs egészség fogyás zöldség léböjt turmix böjt centrifuga gyik prés blender juice gyümölcscentrifuga gyümölcsprés